dijous, 11 d’octubre del 2007

CUBA INFIDEL

Vet aquí, finalment, la nostra crònica de Cuba. Tenim moltíssimes coses per explicar; tantes que no hi caben aquí, però intentarem fer un resum de tot el que hem viscut, del munt d'anècdotes que ens han passat, i del torrent de sensacions i sentiments que ens ha produït viatjar per aquesta illa.

Cuba és un país que té 2 països. Hi ha la Cuba turística, la Cuba paradisíaca de les platges idíl·liques (sorra blanca, aigua turquesa, palmeres...), dels mojitos i dels daiquiris, i de la música, el ritme i la salsa. La mateixa Cuba que ens havia descrit molta gent que hi ha viatjat, i que ha viscut uns dies fantàstics sota el sol del Carib, i unes nits caluroses i plenes de ritme.Aquesta és la Cuba bona, la Cuba del dòlar, la Cuba que nosaltres també hem pogut catar i gaudir; però la Cuba irreal...

Hi ha una segona Cuba, la de la crua realitat dels cubans. És també una Cuba bonica, plena de les mateixes platges i muntanyes selvàtiques, de pobles petits i ciutats colonials, però que ells no poden disfrutar.
Els cubans viuen aïllats del món exterior. No tenen premsa ni internet, i tot el que veuen per TV està passat pel filtre de la censura. A part, evidentment, ells no poden dir el que pensen, ni expressar-se ni manifestar-se, a menys que sigui per lloar la REVOLUCIÓN, o per "cagar-se" en els Estats Units; això sí que els està permès.
Els cubans viuen amb molt pocs diners. Un metge cobra uns 600 pesos cubans, un professor d'universitat uns 400, i un policia uns 800 (per no mencionar cambrers, personal de neteja, etc, que no arriben als 200). Estem parlant de 25, 16 i 32 dòlars americans respectivament. Al mes! Això suposem que passa a molts altres països del món, que no és tan estrany, sempre i quan l'economia del país en general i els preus siguin proporcionals. Però a Cuba no és així. A Cuba hi ha una doble economia: la dels CUPs (peso cubano), i la dels CUCs (peso convertible, equivalent al dòlar). Ells tenen una cartilla de racionament que funciona en CUPs, i a través de la qual cada mes reben, si n'hi ha, una sèrie de productes bàsics tipus arròs, pa, pollastre, sabó i llegum. Però la resta gairebé tot es ven en CUCs, cosa que ho converteix en inassequible per ells, i fa que només en alimentació molts no puguin arribar a fi de mes.


És per tot això que el cubà "trapitxea" i viu en la il·legalitat constantment, i que persegueix al turista com si fos un bitllet amb potes. I això fa, de rebot, que a l'estranger li costi molt confiar en els cubans, perquè sempre, sempre, sempre, hi ha interessos pel mig...

Tot això, i molt més que podríem explicar, ens ha fet entendre, si en teníem algun dubte, que el règim de Fidel és catastròfic, i parlant amb els cubans ens hem adonat que ÉS MENTIDA que els cubans estimin la Revolución i el barbut que la representa. No hi ha ningú amb qui hàgim parlat que estigui content amb el sistema i tothom espera, en silenci, el canvi.




Us adjuntem algunes fotos perquè veieu que, malgrat tot, no hem perdut el temps i hem disfrutat del nostre viatge!












6 comentaris:

Anònim ha dit...

Nenes, un petonas des de Terrassa!!!! El bloc, molt xulo, i les fotos de Cuba també. I el bloc també, ásere. Disfruteu molt, aquí ens recordem de valtros. Muaks!!!

Anònim ha dit...

wenas!! ia vex ke us u steu pasan suuuuuper be! kina sort k teniu ^^ io tik com sempre... el ke pasa eske ara vax casi cada dia a veura un amic a l'hospita, ke esta ingrest, es veu ke te panriatitis aguda :( pobret!! i com k s'aburreix mol, pos vax a veural ^^
ia us cumensu a truba a falta :( xD

wenu... ia no se ke mes di :P si se m'acudeix algu ia us u dire okis?
cuantinueu disfrutan taaaan!! deww
ptunets a les 2.


att,, uokes

Tere ha dit...

Apa! kina pelada cubana que us heu fet, oi? I kins mojitos! (la Mk fa un ullets...). Molt xules les fotos! i l'experiència cubana intensa, oi, pel que expliqueu?
Wenu, wapes, ja anireu explicant coses i penjant fotos, ke això del blog és una eina fantàstica!!!
Aneu en compte per Mèxic, eh? Cuideu-vos molt.
Petonarros.

Sara y Christian ha dit...

Hola primikis!!!!!
Somos la lau, el peto y la sara. estamos fascinados de la perfecta redaccion de nuestras periodistas enviadas a las américas!!!jajajaja!Podemos comprovar que estais fenomenal!y nos alegramos por ello! Hasta pronto!
PD: Sara: en la iglesia de la plaça vella, esa que hay al lao de casa vuestra, se ha casao el hijo de la Tita Cervera. Sí, sí...que fuerte!(esque si no hago de aki hay tomate, rebiento!)
PD¨: el peto pregunta si hay mucho latin king por D.F? jejejeje!

Muchos besazos!!!!

Anònim ha dit...

Quina enveja i tant dolenta, ups volia dir bona.... si necessiteu un mobil us el podem fer arribar jejeje.
Que guapes que esteu i penseu que el lluis ja em fa una mojitos de muerte, al reina. Si de cas el proxim dia fare un brindis a la vostra salut!.
Petonas i disfruteu mes, qeu guasi es impossible.

Anònim ha dit...

Hola soy "mi Raquel". Por fin he tenido mi momento de gloria (parece que los niños duermen) para saber como estaís. Pero no cal que me expliqueís las imagenes ya hablan por si solas. Por cierto, os lo estaís montado de lo lindo.¡¡¡ Que chulada el blog, las fotos, vosotras...
Disfrutar a tope. Os tengo que dejar que me parece que ... adios al momento de gloria:( Un "Hay" muy fuerte para las dos" hasta pronto.